Genellikle yaşlı hastalarda oluşan omurga kırıklarında, omur gövdesinin daha fazla çökmesini engellemek ve ağrıları geçirmek için uygulanan bir cerrahi işlemdir. İşlem çoğunlukla sedasyon ve lokal anestezi altında yapılırken, çoklu seviye vertebroplasti ve kifoplasti işlemlerinde genel anestezi daha güvenlidir.
Vertebroplasti İşlemi Nasıl Yapılır?
Vertebroplasti işlemi, floroskopi denilen görüntüleme eşliğinde yapılmaktadır. Floroskopi cihazı ile hastanın kırık omuru tespit edildikten sonra, hasta sedasyon altında ise giriş yapılacak omurun sağ ve sol tarafına lokal anestezi kemiğe kadar yapılmaktadır. Daha sonra yaklaşık 2 mm çapında ucu sivri ortası boş bir kanülle omur pedikül yapısından 2 planlı görüntüleme ile omur gövdesine ilerlenir. Daha sonra bu kanül içerisinden sement denilen kemik çimentosu enjekte edilir.
Kifoplasti İşlemi Nasıl Yapılır?
Vertebroplasti işlemine benzer şekilde omur gövdesine kanül yerleştirildikten sonra, bu kanül içerisinden balon ilerletilir ve bu balon omur gövdesine ulaştığında şişirilir. Buradaki amaç çöken omur gövdesini yükseltmektir. Daha sonra omur gövdesine sement enjeksiyonu yapılır.
Vertebroplasti ve Kifoplasti İşlemlerinin Riskleri Nelerdir?
İşlem esnasında etraf dokulara omurga kanalına çimento kaçağı olabilir. Çok az miktarda sement kaçakları sorun oluşturmazken, ciddi kaçaklarda felç oluşma riski az da olsa vardır. Bu riski azaltmak için mutlaka cerrahın doğru yerde olduğundan emin olması gerekir. Sement çok akışkan iken enjekte edilmemelidir ve sık görüntüleme yapılmalıdır. Cerrahi tekniğe dikkat edildiği sürece bu komplikasyon oranları oldukça düşüktür. Bazen akciğer gibi hayati organlara da sement kaçağı olabilmektedir. Ancak buna bağlı komplikasyonlar deneyimli ellerde oldukça düşüktür. Diğer görülebilecek bir komplikasyon enfeksiyondur ancak binde bir oranında oldukça az görülmektedir.