Başarısız Omurga Ameliyatlarının Nedenleri
Başarısız omurga ameliyatları günümüzde oldukça artış göstermektedir. Bunun nedenleri arasında yanlış hasta seçimi, yanlış teknik seçimi, yanlış seviye seçimleri ve hasta ile ilgili faktörler başta gelmektedir.
1. Yanlış Hasta Seçimi
Yanlış hasta seçimi, daha çok ek hastalıkları çok fazla olan, morbid obez, kemik kalitesi oldukça kötü ve ameliyatsız yöntemlerle iyileşebilecek hastalarda ya da psikolojik olarak ameliyata uygun olmayan hastalarda görülmektedir. Cerrahi yöntemlerin çoğunda hastanın omurga yapısında anatomik ve fizyolojik olarak bozukluklar oluşabilmektedir. Dolayısıyla hastalarda anatomiye en az zarar veren cerrahi yöntemler tercih edilmelidir.
2. Cerrahi Teknik ve Seviye Seçimi
Fakat bu her hastada mümkün değildir. Bazı hastalarda basit kapalı yöntemle yapılan cerrahi işlemler hasta için yeterli iken bazı hastalara çok fazla seviyeli implant yerleştirilmesi gereken ameliyatları tercih etmek gerekmektedir. Uygulanacak cerrahi tekniğin seçimi bazen cerrahın tecrübesine bağlı olarak da değişebilmektedir. Ancak burada önemli olan hasta için en doğru cerrahi seçeneği değerlendirmek ve hasta ile tedavi şeklini detaylı bir şekilde konuşmaktır.
3. Gereksiz İmplant Kullanımı ve Yanlış Seviye Seçimi
Hastalara uygulanacak gereksiz implant kullanımı, yanlış seviyelerin implante edilmesi, hastaya fizyolojik omurga eğriliklerinin yeterince sağlanamaması ya da olması gerekenden daha az sayıda omurun implante edilmesi genellikle revizyon cerrahileri ile sonuçlanmaktadır. Bazen hasta kaynaklı revizyon cerrahileri de olabilmektedir. İleri osteoporoz, morbid obezite, romatolojik hastalıklar, uzun süre kortizon (steroid) kullanma öyküsü, sigara, alkol kullanımı, onkoloji hastalarında radyoterapi uygulamaları gibi birçok nedenden dolayı revizyon cerrahileri gerekebilmektedir.
4. Cerrahi Sonrası Değerlendirme
Hangi nedenle olursa olsun cerrahi sonrasında hastalarda devam eden ve artış gösteren ağrılar, güç kayıpları, yara yeri problemlerinde hastalar cerrahi komplikasyonlar açısından detaylı görüntüleme yöntemleri ile mutlaka tekrar değerlendirilmelidir.
5. Revizyon Cerrahilerinin En Sık Sebepleri
Revizyon cerrahileri en sık tekrarlayan bel fıtığı ameliyatlarından sonra yapılmaktadır. Bel fıtığında aynı bölgeden fıtık tekrarlarsa yine basit diskektomiler denenebilirken çoğunlukla stabilizasyon ameliyatları denilen omurların vidalarla sabitlenme işlemi uygulanmaktadır.
6. İmplant Kaynaklı Revizyonlar
İmplantlara bağlı revizyonların en sık nedeni kaynama olmamasına bağlı gelişen komplikasyonlardır. Genellikle metal çubuklarda kırılma ya da vidalarda gevşeme ile kendini gösterip ağrıda artış olmaktadır. Bu hastalarda revizyon cerrahisinde planlamayı çok iyi yapıp kaynama oranını artıracak cerrahi yöntemleri tercih etmek gerekecektir. Bu amaçla sıklıkla omur gövdelerinin ön tarafına omurgayı destekleyerek vidalara binen yükün büyük bir kısmını üstlenecek kafes denilen genellikle titanyumdan yapılmış takozlar yerleştirilmektedir. Bunlar hastaya karın ön duvarından küçük kesilerle ya da arka taraftan vidaların yerleştirildiği bölgeden konulabilmektedir. Ön taraftan yani karın boşluğundan yerleştirilen kafesler daha büyük yüzey alanına ve yüksekliğe sahip olduğu için arka taraftan yerleştirilenlere oranla birçok avantajı vardır.
Erken Dönem Revizyon Ameliyatları
Erken dönemde görülen revizyon ameliyatlarından birisi de yaşlı hastalarda yapılan uzun seviye enstrümantasyon sonrasında genellikle en üst vidanın hemen üstünden gelişen geçiş kifozuna bağlı ameliyatlardır. Bu hastalarda geçiş kifozu ileri derecede ise ve hastanın ağrıları çok fazla ise enstrümentasyonu mutlaka yukarıda stabil omura kadar ilerletmek gerekecektir. Aynı zamanda bu hastalarda tekrar geçiş kifozu oluşmaması için hastanın kemik kalitesi de medikal tedavilerle artırılmalıdır.
Düz Bel Sendromu
Sık görülen diğer revizyon nedenleri arasında hastaya yetersiz bel çukuru verilmesine bağlı gelişen düz bel sendromudur. Bu hastalarda eksik bel çukuruna bağlı dik yürüyememe ve sırt-bel kaslarında erken yorulmaya bağlı aktivite eksikliği görülmektedir. Mutlaka deneyimli omurga cerrahları tarafından revizyon ameliyatı planlanmalı ve yapılmalıdır. Her hastanın kendine özgü bel çukur açısı mevcuttur. Bu açı özel ölçüm yöntemleri ile belirlenip ameliyatta en ideal bel çukuru açısı verilmelidir.