• 0212 945 29 00
  • 0532 779 58 68
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Image
Image

KİFOZ CERRAHİSİ

Kifoz cerrahisi, 80 derece üzeri eğrilikler ve ilerleyici ağrı durumlarında düşünülür; ameliyat sonrası hastalar hızla yürütülür ve korse kullanımı gerekmez, bir yıl kontak sporlar yasaktır.

Kifoz Cerrahisi Ne Zaman Düşünülmelidir?

Kifoz cerrahisi genellikle 80 derece üzerindeki eğriliklerde düşünülmektedir. Bu her zaman ameliyat gerektiği anlamına gelmez. Hastalarda kozmetik kaygılar varsa ve sırt-bel ağrıları oluyorsa, özellikle fizik tedavi ve korse tedavisine rağmen ilerleyici ise cerrahi tedavi düşünülmelidir.

 

Cerrahi Yöntem ve Seviye Tayini

Cerrahide, skolyoz cerrahisine benzer şekilde, füzyonlu ameliyat denilen sırt tarafından yani arka taraftan yapılan düz bir kesi ile kamburluğun düzeltilmesi için daha önceden radyolojik olarak belirlenmiş omurlara pedikül vidaları yerleştirilmekte ve bu vidalar üzerine yerleştirilen iki adet sert rod denilen çubukla düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Burada seviye tayini, yani vidaların yukarıda hangi omurdan başlayıp aşağıda hangi omurda biteceğini radyolojik olarak planlamak önemlidir. Yanlış seviye seçimi hastalarda hem yukarıda hem de aşağıda geçiş kifozu denilen, vidaların bittiği yerden tekrar kamburlaşma riskini artırmaktadır. Seviye tayini doğru yapılsa bile bazen geçiş kifozları bu cerrahi sonrasında görülebilen uzun dönem komplikasyonlardan birisidir. Geçiş kifozu riskini azaltmak için mutlaka seviye tayini doğru yapılmalı, en üst vida koyulan seviye ve en alt seviyede yumuşak dokular, kaslar, omurları bağlayan ligamanlar korunmalı ve özellikle pelvik insidans denilen radyolojik parametresi yüksek olan çocuklarda düzeltme miktarı %50’nin üstünde tutulmamalıdır.

 

Kifoz Ameliyatı Öncesi Hazırlık ve Teknikler

Ameliyat öncesinde hastalarda kifozun esnekliğini anlamak için fulcrum bending grafisi denilen bir grafi çekilmektedir. Bu esneklik miktarına göre de cerrahi teknik belirlenmektedir. Esnekliği çok iyi olan hastalarda sadece vida yerleştirilip sert çubukla düzeltme yeterli kadar yapılabilmektedir. Ancak esnekliği olmayan hastalarda omurgayı esnetmek için çoğu zaman omur gövdelerinin arka tarafındaki kemik yapıları birçok seviyeden kesmek (ponte osteotomi, Smith Peterson osteotomi) hatta bazen nadiren de olsa pedikül çıkartma ameliyatı (pedikül subtraction osteotomi) veya tüm omuru çıkartma (posterior vertebral kolon rezeksiyonu, genellikle konjenital vakalarda) ameliyatları gerekebilmektedir.

 

Kifoz Ameliyatı Sonrası Dönem

Cerrahiden sonra hastalar ortalama dört gün hastanede kalmakta, ameliyattan bir gün sonra yürütülmektedir. Bu hastalarda cerrahi sonrası bir miktar boy uzaması da gerçekleşmektedir. Cerrahi sonrasında hastaların korse kullanmasına gerek yoktur. Ortalama bir yıl boyunca kontak sporlar (futbol, basketbol vb.) yasaktır. Ancak yine de ağır kontak sporlar (Amerikan futbolu), ağır dövüş sporları (güreş, boks vb.) önerilmemektedir. Ancak bu öneriler bilimsel olarak yüksek kanıta sahip değildir ve hekim tercihi olarak ve füzyon seviyesine bağlı olarak değişebilmektedir.


İletişim Bilgileri

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi No: 15 Kat: 7
Şişli, İstanbul

Takip Edeyim
Bir "TIK" Yakındayız
KVKK

Please publish modules in offcanvas position.