• 0212 945 29 00
  • 0532 779 58 68
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Image
Image

OMURGA TÜMÖRLERİ

En sık görülen omurga tümörleri metastatik olanlardır. Bunlar arasında toplumda sık görülen meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri  omuragada en sık metastaz yapan kanser türleridir.

Omurga Tümörü Nedir?

Omurganın kemik yapısından, yumuşak dokulardan ve omurilikten kaynaklanan ya da başka organ yada dokulardan omurgaya sıçrayan ve omurgada oluşan kitlelere omurga tümörü denilmektedir.

  • Omurga tümörleri kendi yapısından kaynaklanıyorsa buna Primer Omurga Tümörü denilir.
  • Başka organ ya da dokulardan yayılma sonucunda oluştuysa Metastatik Omurga Tümörü diye adlandırılmaktadır.

En sık görülen omurga tümörleri metastatik olanlardır. Bunlar arasında toplumda sık görülen meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri  omuragada en sık metastaz yapan kanser türleridir. Omurga damar yapısından dolayı kemik metastazların en sık olduğu bölgelerin başında gelmektedir.

 

Omurga Tümörlerinde Ne Gibi Şikayetler Oluşmaktadır?

Çok ufak kitlelerde hiçbir şikayet olamazken, kitlenin büyüklüğüne omurgadaki  yerleşim yerine omirlikteki bası miktarına bağlı olmakla birlikte hastalarda sıklıkla aşağıdaki şikayetler gelişir:

  1. Sırt, boyun veya bel ağrısı
  2. Omirilikte bası olan hastalarda  kollarda bacakalardauyuşma karıncalanma güçsüzlük ve ağrı (özellikle gece ağrısı), ileri basılarda felç
  3. Bazı hastalarda kansere bağlı halsizlik, güçsüzlük, iştah azalması

 

Omurga Tümörleri Tanısı Nasıl Konulur?

Omurga tümörlerinde tanıyı koymada altın standart görüntüleme yöntemleri (MR, CT, PET CT, sintigrafi,direk grafi) ve biyopsidir. Görüntüleme yöntemeleri ile tümörden şüphelenilen olgularda bazı özel durumlar dışında mutlaka biyopsi yapılarak tümörün tansı konulmalıdır.

 

Omurga Tümörlerinin Tedavisi

Primer omurga tümörleri ile metastatik omurga tümörlerinin tedavisi arasında cerrahi yaklaşım açısndan farklılık vardır. Temel amaç her ikisindede hastanın ağrısız,konforlu,kaliteli  kol ve bacak fonksiyonlarının işlevsel özelliğini kaybetmeden uzun ve sağlıklı yaşamasını sağlamaktır. Primer tümörlerde  hedef herzaman en blok rezeksiyon denilen tümörün içine girmeden etrafındaki temiz dokularla çıkartmak olmalıdır. Bu cerrahi yöntem oldukça zorluklar içermekle birlikte ameliyat esnasında ve sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı da biraz daha yüksektir. Mutlaka deneyimli bir ekiple yoğun bakım olanaklarının iyi olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Metastatik tümörlerin çok azında yine en blok rezeksiyon yapılablirken günümüzde özellikle sterotaktik radyoterapi ya da radyocerrahi gibi radyasyon onkoljisindeki araçların daha etkili hale gelmesi ile seperasyon cerrahileri ön plana çıkmaktadır. Bazı metastazlarda sadece kapalı ameliyatlar ile birlkte radyoterapi yeterli iken bazı hastalarda sadece radyoterapi ve/veya kemoterapi yeterli olmaktadır. Burada hangi tedavinin uygulanacağını temel olarak tümörün cinsi, yerleşim yeri, omirliğe bası yapıp yapmaması, hastanın yaşı ve genel durumu, tümörün radyoterpi duyarlılığı gibi bir çok faktör etkilemekle birlikte nihai karar omurga cerrahisi uzmanı, radyasyon onkoloğu ve medikal onkolojinin ortak kararı ile verilmektedir.


İletişim Bilgileri

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi No: 15 Kat: 7
Şişli, İstanbul

Takip Edeyim
Bir "TIK" Yakındayız
KVKK

Please publish modules in offcanvas position.