• 0212 945 29 00
  • 0532 779 58 68
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Image
Image

BOYUN FITIĞINDA HAREKETİ KORUYAN CERRAHİLER

Servikal Protez Ameliyatı

Hareketi korumak ve füzyon ameliyatlarından sonra gelişen komşu sağlam disklerdeki aşınmayı (komşu segment hastalığı) önlemek amaçlı dizayn edilen servikal disk protezleri, uygun endikasyonlarda doğru teknikle yapıldığında sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür. Servikal protez ameliyatları, önden yani anteriordan yapılan servikal füzyon ameliyatlarına benzer şekilde, fıtık mikroskop eşliğinde temizlendikten sonra omur gövdeleri arasına protez yerleştirilmektedir. Burada amaç iki omur arasındaki hareketin devamlılığıdır. Klasik füzyonlu ameliyatta bu iki omur birbirine kafes ve plak ile sabitlenerek kaynaması hedeflenmektedir.

Her hasta protez ameliyatı için uygun değildir. Hastaların özellikle bu açıdan ameliyat öncesinde radyolojik olarak çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Hangi Hastalar Servikal Protez Ameliyatı İçin Uygun Değildir?

  • Cerrahi planlanan seviyede instabilite (anormal hareketlilik) olması
  • Cerrahi planlanan seviyede arka eklemlerde (faset) kıkırdak aşınması, kireçlenme olması
  • Romatolojik hastalıklar ve kanser varlığında
  • Boyunda aşırı düzleşme olan hastalarda
  • Kemik kalitesi çok kötü olan hastalarda

Protez ameliyatı tercih edilememektedir.

 

Protez Ameliyatının Ne Gibi Avantajları Vardır?

Protez ameliyatlarında opere edilen seviyede boyun hareketleri korunmaktadır. Protez ameliyatında, klasik ameliyattan sonra görülen komşu yani müdahale edilmemiş seviyedeki sağlam disklerdeki aşınmalar çok daha az görülmektedir. Bu durum, hastanın yıllar sonra komşu segment hastalığı dediğimiz disklerdeki aşınmaya bağlı yeniden bir ameliyat olma riskini azaltmaktadır. Komşu segment hastalığı genellikle 10 yıldan sonra oluşmakla birlikte bu hastaların %10’unda tekrar cerrahi gerekebilmektedir. Protezdeki asıl amaç böyle bir cerrahi gereksinimini ortadan kaldırmaktır.

 

Protez Cerrahisinde En Sık Görülen Komplikasyon Nedir?

Protezin dizaynına bağlı olarak oranlar değişmekle birlikte, protez ameliyatlarından sonra görülen en sık komplikasyon heterotopik ossifikasyon denilen protez etrafında aşırı kemik doku oluşumudur. Bu, %10-20 arasında görülebilen bir durumdur. Kemikleşme, protezin hareket kabiliyetini sınırlayabilmektedir.

 

Protez Cerrahisinden Sonra Boyun Hareketlerinde Ne Kadar Süre İle Kısıtlama Olur?

Genellikle 1 haftalık bir istirahat döneminden sonra boyun hareketleri serbest bırakılmaktadır.


İletişim Bilgileri

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi No: 15 Kat: 7
Şişli, İstanbul

Takip Edeyim
Bir "TIK" Yakındayız
KVKK

Please publish modules in offcanvas position.